22.2 C
Malaysia

Kempen Buli dan Gangguan Seksual ( bahan-bahan program)

Buli adalah perbuatan oleh seorang atau beberapa orang yang menggunakan kekuatan atau kekerasan untuk menakutkan, mengganggu, menghina atau menyakitkan orang lain melalui pelbagai kaedah, sama ada secara fizikal, mental atau emosi mengakibatkan kecederaan fizikal atau gangguan emosi kepada mangsa.

Manakala aktiviti seksual ditakrifkan sebagai apa-apa kelakuan yang bersifat seksual dalam apa-apa bentuk, sama ada secara lisan, bukan lisan, visual, isyarat atau fizikal, yang ditujukan kepada seseorang yang secara munasabahnya menyinggung atau menghina atau merupakan suatu ancaman kepada kesejahteraannya.

Program Kempen Anti Buli dan Anti Seksual diperlukan supaya dapat menanam kesedaran di kalangan murid-murid tentang kesan kegiatan buli dan seksual terhadap diri sendiri ataupun orang lain.

Bahan-bahan boleh muat turun dibawah, kredit kepada yang berkongsi bahan tersebut ( nama dinyatakan dibawah nama file ) .

Kebanyakkan bahan dari dari telegram , google, media sosial. Kami dah kosongkan dan anda boleh edit bahagian yang telah kami highlightdengan warna kuning.

KERTAS KERJA PROGRAM

Kredit : -

CONTOH SURAT JEMPUTAN

Kredit : 

TEKS DOA 

BUKU PROGRAM 

TEKS UCAPAN PENGACARA MAJLIS

Kredit : 

TEKS UCAPAN GURU BESAR / PENGETUA

Kredit : 

TEKS YB FADHLINA SIDEK MENTERI PENDIDIKAN 

Related Articles

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

55,078FansLike
10,000FollowersFollow
2,700SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles